AutismeAandacht

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu

Autisme en sport

Van alleen naar samen sporten

Autisme & Sport

Kinderen en Jongeren met Autisme:

  • Willen net zo graag sporten als anderen
  • Willen graag bij een team horen
  • Willen meedoen

Sporten is voor een kind/jongere met Autisme niet vanzelfsprekend, zeker kijkende naar teamsporten. Dit kost aandacht en tijd van ouders/verzorgers en trainers/coaches.

Sporten is voor een kind/jongere met Autisme wel ontzettend belangrijk.

In beweging zijn helpt om stress en spanningen uit je lijf te rennen.

Autisme sport

Stress ervaren we allemaal wel eens. Maar als je Autisme hebt, dan is de kans groot dat je veel vaker dan anderen stress ervaart, en dat het je meer moeite kost om dat gevoel van stress weer kwijt te raken. De andere prikkelverwerking bij Autisme heeft invloed op hoe mensen met Autisme stress ervaren en daarmee omgaan, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met Autisme zeggen hier zelf bijvoorbeeld over:

“Mijn stress is stress die blijft.”

“De emmer is dan vol en loopt niet geleidelijk leeg, zoals bij mensen zonder autisme.”

Bron: NVA – invloed van Autisme op stress

Door te sporten komt het stofje endorfine vrij. En juist dit hebben kinderen/jongeren met Autisme nodig. Dit maakt ze gelukkiger… ze worden er blij van.

Daarnaast zijn de sociale contacten in de buurt ook belangrijk. De kinderen en jongeren met Autisme bezoeken vaak een school buiten hun woonplaats en missen daarom de aansluiting met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt.

Omgaan met Autisme binnen een sportvereniging

Om kinderen met Autisme een plek te geven binnen een sportvereniging wordt er wel iets gevraagd van ouders en trainers/coaches.

Om de sporters in spé te kunnen laten sporten zijn er ten aanzien van benadering en communicatie handvatten nodig om het sportmoment positief en sportief te laten verlopen. Je hoeft daarbij geen Autismedeskundige te zijn om mensen met Autisme te begrijpen. Het vraagt, zeker in het begin, geduld en aandacht. In de beginperiode zijn ouders/verzorgers van onschatbare waarde om trainers tips te geven over hoe het beste gecommuniceerd kan worden.

Een Autisme Vriendelijke sportvereniging

Laat ook als sportvereniging zien dat je wilt aansluiten, dat je ‘de deur’ openzet voor de jeugd die nu nog langs de lijn staat. Met een paar kleine stappen een Autisme Vriendelijk Omgeving creëren. Dit zal voor de sporter met Autisme en voor de sportvereniging een verrijking zijn. Als sportvereniging laat je, de sterke kanten, de kwaliteiten, de laagdrempeligheid, van de vereniging zien.

Er zijn voor elkaar… Er zijn voor de nu nog kwetsbare groep binnen onze samenleving.

AutismeAandacht; Adviserend, Ondersteunend, Laagdrempelig


Ik help graag om samen met de vereniging, trainer/leider, ouder/verzorger en de sporter een Plan van Aanpak op maat maken.
Wil je hier meer over weten? Neem contact met me op!


Boekje Autisme & Sport

Boekje Autisme & Sport

Bestel nu mijn boekje met daarin tips en handvatten om samen te kijken naar mogelijkheden en oplossingen om kinderen met Autisme te kunnen laten sporten.

Bestel "Autisme & Sport"

Voorlichting

Als je weet wat Autisme is, kun je iets betekenen voor mensen met Autisme. Tijdens mijn voorlichting leer je Autisme beter begrijpen.

Voorlichting

Ondersteuning

Als je behoefte hebt aan iemand die met je meekijkt om een kind of jongere te laten sporten, ondersteun ik je met het maken van een Plan van Aanpak.

Ondersteuning